Isu Penggunaan "Allah' oleh Bukan Islam

Go down

Isu Penggunaan "Allah' oleh Bukan Islam

Post  Admin on Tue Dec 11, 2012 11:42 am

ISU PENGGUNAAN “ALLAH” OLEH BUKAN ISLAM


Perkara paling penting yang mesti difahami oleh mereka yang mengambil tahu dan berbicara tentang isu ini ialah “APA YANG DITOLAK oleh golongan yang tidak bersetuju perkataan “Allah” digunakan bukan Islam.” Kita jangan suka mengikut-ngikut ataupun bertaqlid tanpa sedikit usaha untuk membuat penelitian.


Kami tidak menentang sama-sekali jika bukan Islam mengatakan, “Tuhan semua orang ialah Allah.” Yang itu kami sangat-sangat setuju, tidak pernah tidak bersetuju.

Yang kami tentang ialah apabila perkataan “Allah” itu dinisbahkan kepada selain Allah. Contohnya “Allah” dinisbahkan kepada Roh Kudus, Jesus, Krishna, Maria, Vishnu, Siva, Subramaniam, God dan sebagainya.


Jika mereka dibenarkan menggunakan perkataan “Allah” lalu mereka nisbahkannya kepada tuhan-tuhan mereka, anda setuju?SOALAN:

Mengapa sibuk-sibuk dengan isu perkataan “Allah” ini?


JAWAPAN:

Orang yang berpengetahuan tentangnya wajib menyibukkan diri kerana ia adalah persoalan akidah, bukan sekadar persoalan fiqh harian, politik, tajwid dan lain-lain. Sebagaimana yang kita sedia maklum, persoalan akidah ialah persoalan tertinggi dalam agama Islam.SOALAN:

Bagaimana ia boleh dikatakan persoalan akidah?


JAWAPAN:

Bayangkan orang-orang Kristian yang biasa memakai baju bertulis “Jesus is Crazy” menukarkannya kepada “Allah is Crazy”. Bayangkan juga jika penganut agama Hindu menuliskan “Alif lam lam ha” di dahi patung-patung Tuhan mereka di kuil. Bagaimana pula jika orang-orang Yahudi membuat sebuah filem yang memaparkan Allah (dilakonkan oleh Arnorld tanpa berpakaian- contoh) teruk dibelasah oleh Yaakob (dilakonkan oleh Jim Carrey-contoh) dalam pergaduhan? Mengapa tidak, dalam Old Testament diceritakan Tuhan mereka (Allah) pernah bertumbuk dengan manusia bernama Yaakob dan Tuhan(Allah) kalah.


Anda bersetuju mereka menggunakan perkataan “Allah” untuk tuhan-tuhan mereka?

Rata-rata yang mahu menggunakan “Allah” untuk Tuhan mereka di negara kita ini ialah kaum Kristian Trinity (sila pelajari serba-edikit perbezaan anatara Kristian Unitary dengan Kristian Trinity untuk mendapatkan pemahaman sebenar penentangan kami). Bagi kaum ini, Jesus ialah Allah, Roh Kudus ialah Allah dan Tuhan Bapa juga ialah Allah. Ketiga-tiganya Allah dalam satu kesatuan. Jesus 100% Allah, Roh Kudus 100% Allah dan Tuhan Bapa 100% Allah. Semuanya setara dalam segala hal, tidak berkurang walaupun sedikit.


Sau hari mereka berkata kepada anak-anak muda Muslim, “Allah ialah Jesus, Jesus ialah Allah.” Jika anak-anak muda kita menyangkalnya, mereka akan katakan, “Lihat bukti-bukti ini. Pemerintah kita mengizinkan kami menggunakan Allah untuk Tuhan kami. Ulama-ulama kamu juga benarkannya. Jadi kami gunakan Allah untuk Tuhan kami iaitu Jesus, Roh Kudus, Maria dan lain-lain. Bagaimana kamu boleh menidakkannya pula?”


Di sini ada kemungkinan anak-anak muda kita akan terperangkap. Mereka akan meyakini bahawa Allah ialah Roh Kudus dan Roh Kudus ialah Allah.

Boleh nampak apa yang cuba saya sampaikan?


Bukankah ia persoalan akidah?

Bolehkah kita senang-senang mengatakan, “Biarlah, saya tak mahu panjang-panjangkan isu ini” tanpa mahu menarik balik kebenaran yang kita beri?

Bukankah kebenaran yang diberikan itu akan jadikan hujah oleh mereka yang bukan Islam sampai bila-bila hingga ke zaman anak cucu kita?SOALAN:

Bukankah dalam al-Quran sendiri dibenarkan orang-orang bukan Islam menggunakan perkataan “Allah”?


JAWAPAN:

Setahu saya tidak pernah ada. Jika ada sesiapa terjumpa sila maklumkan, saya akan betulkan kenyataan saya. Yang menyebut perkataan “Allah” untuk dinisbahkan kepada Tuhan sebenar (ataupun Tuhan tertinggi menurut mereka) dalam al-Quran itu ialah kaum musyrikin Quraisy dan sekitarnya. Tidak ada bukti (saya belum menemui) dalam al-Quran menunjukkan penganut agama Zoroaster menyebut Tuhan mereka “Allah”, begitu juga dengan penganut ajaran Kung Fu Tze, Mesir purba, Buddha, Hindu, Shinto, Tao dan lain-lain. Jika benar ada tolong tunjukkan. Apatah lagi hendak dibenarkan penganut agama Kristian Trinitarian di Malaysia hari ini menggunakannya.SOALAN:

Bukankah ayat-ayat Quran di bawah ini membenarkan orang bukan Islam (termasuklah Kristian Unitary) menggunakan “Allah”?


JAWAPAN:

Al-Ankabuut:
[29.61] Dan sesungguhnya jika engkau (wahai MUHAMMAD) bertanya kepada MEREKA (YANG MUSYRIK) itu: "Siapakah yang menciptakan langit dan bumi, dan yang memudahkan matahari dan bulan (untuk faedah makhluk-makhlukNya)?" Sudah tentu mereka akan menjawab: "Allah". Maka bagaimana mereka tergamak dipalingkan (oleh hawa nafsunya daripada mengakui keesaan Allah dan mematuhi perintahNya)?

[29.63] Dan sesungguhnya jika engkau (wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: "Siapakah yang menurunkan hujan dari langit, lalu Ia hidupkan dengannya tumbuh-tumbuhan di bumi sesudah matinya?" Sudah tentu mereka akan menjawab: "Allah". Ucapkanlah (wahai Muhammad): "Alhamdulillah" (sebagai bersyukur disebabkan pengakuan mereka yang demikian), bahkan kebanyakan mereka tidak memahami (hakikat tauhid dan pengertian syirik).


Surah Luqman:

[31.25] Dan sesungguhnya jika engkau (wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: "Siapakah yang menciptakan langit dan bumi?" Sudah tentu mereka akan menjawab: "Allah". Ucapkanlah (wahai Muhammad): "Alhamdulillah" (sebagai bersyukur disebabkan pengakuan mereka yang demikian - tidak mengingkari Allah), bahkan kebanyakan mereka tidak mengetahui (hakikat tauhid dan pengertian syirik).JAWAPAN:

“MEREKA” dalam ayat-ayat ini ialah kaum musyrikin Arab di sekeliling Rasulullah, bukan selainnya. Bila masanya Nabi Muhammad berdialog dengan kaum Kristian Unitary, Majusi, Shinto dan lain-lain?


Memang tidak salah jika kaum musyrik Arab menggunakan “Allah” kerana memang mereka nisbahkan kepada Allah sebenar. Mereka tahu Allahlah Tuhan sebenar tetapi mereka turut menyembah selain-Nya iaitu berhala-berhala. Bagi mereka, Allahlah sebenarnya yang berkuasa tetapi berhala-berhala juga turut mempunyai kuasa. Maksudnya mereka menyekutukan Allah, mensyirikkan Allah. Sebab itu dinamakan MUSYRIK/ MUSYRIKIN. Nabi Muhammad berdialog dengan mereka, bukan dengan orang-orang bukan Islam lain. Jauh sekali dengan penganut agama Kristian Unitary yang menganggap Jesus, Maria dan Roh Kudus sebagai Allah. Kita jangan terkeliru dalam memahami ayat-ayat ini.

http://alexanderwathern.blogspot.com/2009/03/isu-penggunaan-allah-oleh-bukan-islam.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum