Hadith-hadith Tentang Sidratul Muntaha

Go down

Hadith-hadith Tentang Sidratul Muntaha

Post  Admin on Thu Dec 13, 2012 12:16 pm

SOALAN:
Salam. Boleh sertakan hadith tentang topik ini,terutama tentang sidrah muntaha .
Terima kasih. Jazakallah bilkhair.

JAWAPAN:
Wlksm,

Kisah tentang Sidratul Muntaha belum sampai dalam 15 fail kuliah itu, bahkan perjalanan Israk pun belum bermula... panjang lagi kisah ni. Jadi secara ringkasnya saya sertakan beberapa hadis tentangnya...


"Setelah itu buraq membawa kami (Nabi Muhammad dan malaikat Jibril) naik ke Sidratul Muntaha yang daun-daunnya seperti telinga gajah dan buah-buahnya seperti tempayan besar." (Muslim)

"... tidak ada seorang pun makhluk Allah yang dapat menjelaskan sifat-sifat Sidratul Muntaha kerana sangat indahnya." (Muslim)

"Kemudian kami melanjutkan perjalanan sehingga sampai ke Sidratul Muntaha, lalu dilitupi dengan pelbagai macam warna, dan aku tidak tahu apa bendanya itu." (Bukhari)

"Kemudian aku diangkat ke Sidratul Muntaha. Setiap daun di sana hampir menutupi umat ini. Di dalamnya terdapat mata air yang mengalir, namanya Salsabil. Daripada Salsabil itu dibahagi dua sungai, pertama al-Kautsar dan yang kedua dinamakan Ar-Rahmah. Lalu aku mandi di sungai itu, maka Allah mengampuni dosaku yang akan datang dan yang telah lalu." (Baihaqi)

Kata Abu Hurairah : "Kemudian sampai di Sidratul Muntaha, lalu dikatakan kepada baginda: "Inilah sidrah tempat terakhir setiap umatmu yang mengamalkan sunnahmu." (Baihaqi)

http://alexanderwathern.blogspot.com/2010/07/hadis-hadis-tentang-sidratul-muntaha.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Berapa kali Rasulullah ke Sidratul Muntaha?

Post  Admin on Thu Dec 13, 2012 12:20 pm

SOALAN:
Boleh kasi tau ka berapa kali Rasulullah SAW pergi ke Sidratul Muntaha jumpa Allah SWT? Ada info ka?

JAWAPAN:
Mengikut hadis Muslim, Nabi Musa berada di langit ke-6. Nabi Muhammad saw berulang-alik dari langit ke-6 ke Sidratul Muntaha banyak kali. Hal ini kerana setiap kali turun dari Sidratul Muntaha, tiba di langit ke-6 Nabi Musa akan menyuruh Nabi Muhammad mohon kurangkan jumlah waktu solat kepada Tuhan.

Wallahualam.

http://alexanderwathern.blogspot.com/2010/07/soalan-boleh-kasi-tau-ka-berapa-kali.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum