Basmalah dalam Al-Fatihah

Go down

Basmalah dalam Al-Fatihah

Post  Admin on Thu Dec 13, 2012 12:32 pm

SOALAN:

Tuan Alex, saya kira tuan alex seorang pendakwah yg tidak menyekat @ terhalang utk menjawab persoalan yg lahir dr pelbagai jenis tahap pemikiran dan saya kira tuan alex juga seorang pemikir dan pengkaji( persepsi saya menerusi blog tuan).

Saya ada persoalan berkenaan bacaan bismillah ketika membaca fatihah dalam solat. Mengapa imam maliki menetapkan hukum makruh membaca Bismillah dalam fatihah ketika solat sedang imam syafi'e menetapkan ia sebagai syarat sah.

Seperti yg umum tahu, Rasulullah tidak menyukai perkara makruh dan umat yg mahu dekat dgn Rasulullah sudah pasti akan mengambil berat perkara2 yg dilakukan supaya ia paling tepat seperti Rasulullah.

Saya tidak kata perkara khilaf ini salah kerana ilmu saya sudah tentu tidak sampai kepadanya. Walaubagaimanapun sekiranya tuan Alex dapat berikan pandangan mahupun dalil drpd kedua imam ini, saya sangat2 berterima kasih dan saya mohon maaf jika ia membebankan tuan.

Terima kasih


JAWAPAN:

PANDANGAN MAZHAB SYAFIE

Basmalah ialah salah satu daripada ayat surah al-Fatihah. Membacanya dalam solat berhukum fardhu. Jika gugurkan walau satu huruf, batallah solatnya. Anatara sandarannya ialah:

Dari Nuaim al-Mujammir :

“Saya solat di belakang Abu Hurairah, maka dibacanya Bismillaahirrahmaanirraahim, lalu dibacanya Ummul Quran, dan ketika sampai kepada waladdhaallin, dia mengucapkan amiin....... Setelah dia memberi salam, dia berkata : “Demi Tuhan yang jiwa saya berada pada tanganNya,, saya ialah orang yang paling mirip solatnya dengan solat Rasulullah."

(Nasai, Ibnu Khuziamah, Ibnu Hibban)

Solat Abu Hurairah ialah solat yang paling mirip dengan solat Rasulullah, dan Abu Hurairah membaca Bismillah. Hal ini menunjukkan Rasulullah membaca Bismillah.

“Apabila membaca Al-Fatihah, maka bacalah Bismillaahirrahmaanirrahiim, kerana sesungguhnya ia adalah Ummul Quran dan tujuh pujian yang diulang-ulang, dan Basmalah ialah salah satu daripada ayatnya.”

(Daaraquthni)

Dari Ibnu Abbas :

“Sesungguhnya Rasulullah membuka pembacaan dalam solatnya dengan bacaan Basmalah.”

(Dari kitab Al-Umm karya Imam Syafie)


PANDANGAN MAZHAB HANAFI & HANBALI

Basmalah bukan salah satu ayat Al-Fatihah, tapi sunat membacanya secara perlahan.


PANDANGAN MAZHAB MALIKI

Anas berkata:

“Nabi, Abu Bakar dan Umar memulakan solat dengan membaca Alhamdulillahirabbil ‘alamin.” (Bukhari)

Anas berkata:

“Nabi, Abu Bakar dan Umar memulakan solat dengan membaca Alhamdulillahirabbil ‘alamin, dan mereka tidak membaca Bismillahirrahmanirahim pada awal mahupun pada akhirnya.” (Muslim)


PERTIMBANGAN:

IMAM SYAFIE mengatakan fardhu manakala IMAM MALIK mengatakan makruh berdasarkan sandaran-sandaran yang mereka nilai. Jadilah ia khilaf.

Kata tuan:

“Mengapa imam maliki menetapkan hukum makruh membaca Bismillah dalam fatihah ketika solat sedang imam syafi'e menetapkan ia sebagai syarat sah. Seperti yg umum tahu, Rasulullah tidak menyukai perkara makruh dan umat yg mahu dekat dgn Rasulullah sudah pasti akan mengambil berat perkara2 yg dilakukan supaya ia paling tepat seperti Rasulullah.”

Sebenarnya ada dua persoalan di sini. Tuan sebutkan satu sahaja. Kedua-duanya ialah:

1. Rasulullah tidak menyukai perkara makruh. Maka sebaiknya janganlah kita membaca Basmalah kerana membacanya makruh, tapi tidaklah berdosa membacanya dan tidaklah batal solat kerana membacanya. (Namun begitu)

2. Rasulullah juga tidak menyukai ibadah solat yang tidak sah. Maka semestinyalah kita baca Basmalah kerana jika tidak membacanya, solat kita tidak diterima. Apabila solat tidak sah, kan itu lebih teruk keadaannya berbanding makruh?

Jadi kita seolah-olah ada 2 pilihan, sama ada:

1. Melakukan perkara makruh (ataupun)

2. Solat tidak sah

KATAKANLAH kedua-duanya membawa kerugian, dari segi logiknya, baiklah kita pilih kerugian yang lebih kecil antara kedua-duanya.

Mazhab Syafie, Hanafi dan Hanbali mengatakan DAPAT PAHALA membacanya.

Mazhab Maliki mengatakan MAKRUH membacanya.

http://alexanderwathern.blogspot.com/2010/09/normal-0-false-false-false-en-my-x-none.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum