Pengalaman Menarik Ibnu Battutah di China

Go down

Pengalaman Menarik Ibnu Battutah di China

Post  Admin on Sun Dec 09, 2012 8:06 am

Di Negara China, pengembara terkenal Ibnu Battutah berpengalaman melihat beberapa perkara yang menarik. Antaranya:

1. Melihat ayam-ayam yang sebesar burung kasawari. Diberitahu kepadanya ada yang lebih besar daripada itu. (Seekor pun sudah cukup untuk buat kenduri)

2. Orang-orang China yang bukan Muslim banyak yang kaya-raya tetapi tidak mempamerkan kekayaan mereka pada pakaian ataupun makanan. Pakaian mereka jenis murah sahaja. (Banyak tauke-tauke Cina di Malaysia hari ini masih membudayakan hal seperti itu. Pakaian mereka nampak selekeh tetapi kaya melaut)

3. Negeri China ialah negeri paling aman dan selamat pada zaman itu. Seseorang boleh bermusafir sendirian selama 9 bulan dengan membawa harta-bendanya tanpa perlu merasa bimbang.

4. Ada seorang raja bernama Qan. Dia keluar untuk menghadapi pemberontakan dengan 100 kumpulan pasukan berkuda. Setiap pasukan berkuda itu terdiri daripada 10,000 orang askar. Jumlah keseluruhan tentera berkudanya ialah 1 juta orang! Salah seorang pegawai besar dikenali sebagai Amir Tuman pula mempunyai seramai 50,000 orang pengikut dan 500,000 tentera berjalan kaki. Banyak betul.
http://myalexanderwathern.blogspot.com/2010/09/pengalaman-menarik-ibnu-battutah-di.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum