Makam Nabi Zakaria Ditemui?

Go down

Makam Nabi Zakaria Ditemui?

Post  Admin on Sun Dec 09, 2012 8:26 am

Ahli arkeologi Israel mengumumkan pada hari Rabu lalu penemuan sisa-sisa sebuah gereja era Bizantium yang menurut agakan mereka menyimpan makam Nabi Zakaria yang ada di Alkitab.

Gereja kuno itu hancur oleh gempa bumi sekitar 1,300 tahun yang lalu dan sebahagiannya terkubur sampai detektif dari Israel Antiquities Authority yang sedang mengejar gerombolan pencuri barang-barang kuno, melihat sebuah tiang pintu yang menyembul melalui bumi.

Para perompak berjaya melepaskan diri - mereka tertangkap beberapa bulan kemudian di sekitar kawasan itu. Setelah minggu menggali, para arkeologi berjaya menemui sisa-sisa sebuah gereja. Sisa gereja seukuran gelanggang bola keranjang dan memiliki pilar marmar dan lantai bermozek dengan panjang 10 meter.

Di bawahnya adalah lapisan kedua dari mozek yang berasal dari zaman Romawi, dengan adanya kompleks gua di bawahnya yang menurut para arkeologi boleh jadi makam Nabi Zakaria.

Gereja ini ditemukan di lereng bukit Judea di Horbat Midras, lokasi komuniti Yahudi di zaman Romawi, barat daya Jerusalem.

"Para peneliti percaya bahawa dalam analisis terhadap gereja ...gereja di Horbat Madras adalah gereja peringatan yang dirancang untuk menandai makam Nabi Zakaria," kata Israel Antiquities Authority.

Di bawah altar gereja adalah sebuah ruang pemakaman yang Israel Antiquities Authority katakan mungkin makam nabi Zakharia, yang dikenal dari Alkitab, ditulis sekitar 520 SM.

Dakwaan tersebut, yang sejumlah pakar sebutkan berdasarkan sumber-sumber Kristian dan diagram kuno dikenal sebagai Peta Madaba, belum terbukti dan masih sedang dikaji, kata mereka.

Seorang nabi abad keenam akhir sebelum Kristus, Zakharia dikaitkan dengan kitab Perjanjian Lama yang mengacu pada empat penunggang kuda dan visi lainnya petanda kedatangan Tuhan dalam penghakiman.(fq/aby)

http://satuumat.blogspot.com/2011/02/makam-nabi-zakaria-ditemui.html

ULASAN

Secara ringkasnya Nabi Zakaria (Zacharias) ialah salah seorang rasul dalam kalangan Bani Israil. Dia daripada keturunan Nabi Sulaiman (Solomon) bin Nabi Daud (David). Anaknya juga seorang rasul iaitu Nabi Yahya (John/ Yohanes). Melalui satu undian, Nabi Zakaria terpilih menjadi bapa angkat kepada Maryam (Mary), yang kemudiannya melahirkan Nabi Isa (Yoshua/Jesus) a.s.

KISAH NABI ZAKARIA DALAM KITAB PERJANJIAN TERAKHIR (AL-QURAN)

Saya mencari perihal Nabi Zakaria dalam Al-Quran dan menemui maklumat-maklumat di bawah:

Surah Al-Anbiyaa’

[89] Dan (ingatlah kisah) Nabi Zakaria, ketika dia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: “Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi”.
[90] Maka Kami perkenankan doanya, dan Kami kurniakan kepadanya (anak iaitu Nabi) Yahya, dan Kami perelokkan keadaan isterinya yang mandul, (untuk melahirkan anak) baginya. Sesungguhnya mereka sentiasa berlumba-lumba dalam mengerjakan kebaikan, dan sentiasa berdoa kepada kami dengan penuh harapan serta gerun takut; dan mereka pula sentiasa khusyuk kepada Kami.

Surah Maryam

[1] Kaaf, Haa, Yaa, Ain, Saad
[2] (Inilah) Perihal limpahan rahmat Tuhanmu kepada hamba-Nya Zakaria.
[3] (Ingatkanlah) Ketika Nabi Zakaria berdoa kepada tuhannya dengan doa permohonan secara perlahan.
[4] Ia merayu dengan berkata: “Wahai Tuhanku! Sesungguhnya telah lemahlah tulang -tulangku, dan telah putih melepaklah uban kepalaku; dan aku – wahai Tuhanku – tidak pernah merasa hampa dengan doa permohonanku kepadaMu.”
[5] “Dan sesungguhnya aku merasa bimbang akan kecuaian kaum kerabatku menyempurnakan tugas-tugas ugama sepeninggalanku; dan isteriku pula adalah seorang yang mandul; oleh itu, kurniakanlah daku dari sisiMu seorang anak lelaki.”
[6] “Yang layak mewarisi daku, juga mewarisi keluarga Nabi Yaakub; dan jadikanlah dia – wahai Tuhanku seorang yang diredhai serta disukai”.
[7] (Tuhan berkata):”Wahai Zakaria! Sesungguhnya Kami memberikan khabar yang mengembirakanmu dengan mengurniakan seorang anak lelaki bernama Yahya, yang kami tidak pernah jadikan sebelum itu, seorangpun yang senama dengannya”.
[8] Nabi Zakaria bertanya: “Wahai Tuhanku! Bagaimanakah caranya aku akan beroleh seorang anak, sedang isteriku adalah seorang yang mandul dan aku sendiri pula telah sampai had umur yang setua-tuanya?”
[9] Penyeru itu menjawab: Demikian keadaannya – janganlah dihairankan; Tuhanmu berfirman; “Hal itu mudah bagiKu kerana sesungguhnya Aku telah menciptakanmu dahulu, sedang engkau pada masa itu belum ada sebarang apapun.”
[10] Nabi Zakaria merayu lagi: “Wahai Tuhanku! Jadikanlah satu tanda bagiku (yang menunjukkan isteriku mengandung)”, Allah Taala berfirman: “Tandamu itu ialah engkau tidak akan dapat berkata-kata dengan orang ramai selama tiga malam, sedang engkau dalam keadaan sihat”.
[11] Maka dia pun keluar mendapatkan kaumnya dari Mihrab (tempat beribadahnya), lalu ia memberi isyarat kepada mereka: “Hendaklah kamu bertasbih (mengerjakan ibadat kepada Allah) pagi dan petang”.
[12] “Wahai Yahya, terimalah Kitab itu (serta amalkanlah) dengan bersungguh-sungguh! Dan Kami berikan kepadanya Hikmat kebijaksanaan semasa ia masih kanak-kanak.
[13] dan (Kami mengurniakannya) rahmat dari sisi Kami, serta kelebihan yang kembang manfaatnya; dan ia seorang yang bertaqwa.
[14] Dan ia taat serta berbuat baik kepada ibu bapanya, dan ia pula tidak sombong angkuh atau derhaka.
[15] Dan (Kami limpahkan) kepadanya selamat sejahtera pada hari ia diperanakkan, dan pada hari ia mati, serta pada hari ia dibangkitkan hidup semula (pada hari kiamat).

Surah Al-An’am

[85] Dan (dari keturunannya juga ialah Nabi-nabi): Zakaria, dan Yahya, dan Isa, dan Ilyas; semuanya dari orang-orang yang soleh.

Surah Ali Imran

[37] Maka ia (Maryam yang dinazarkan oleh ibunya) diterima oleh Tuhannya dengan penerimaan yang baik, dan dibesarkannya dengan didikan yang baik, serta diserahkannya untuk dipelihara oleh Nabi Zakaria. Tiap-tiap kali Nabi Zakaria masuk untuk menemui Maryam di Mihrab, ia dapati rezeki (buah-buahanan yang luar biasa) di sisinya. Nabi Zakaria bertanya:” Wahai Maryam dari mana engkau dapati (buah-buahan) ini?” Maryam menjawab; “Ialah dari Allah, sesungguhnya Allah memberikan rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya dengan tidak dikira”.
[38] Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhannya, katanya:” Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan”.
[39] Lalu ia diseru oleh malaikat sedang ia berdiri sembahyang di Mihrab, (katanya): “Bahawasanya Allah memberi khabar yang mengembirakanmu, dengan (mengurniakanmu seorang anak lelaki bernama) Yahya, yang akan beriman kepada Kalimah dari Allah, dan akan menjadi ketua, dan juga akan menahan diri dari berkahwin, dan akan menjadi seorang Nabi dari orang-orang yang soleh”.
[40] Nabi Zakaria berkata:” Wahai Tuhanku! Bagaimanakah aku akan beroleh seorang anak, padahal sebenarnya aku telah tua dan isteriku pula mandul?”, Allah berfirman: “Demikianlah keadaannya, Allah melakukan apa yang dikehendakiNya”.
[41] Nabi Zakaria berkata lagi: “Wahai Tuhanku! Jadikanlah bagiku satu tanda (yang menunjukkan isteriku mengandung)”. Allah berfirman: “Tandamu itu ialah engkau tidak akan dapat berkata-kata dengan orang ramai selama tiga hari (tiga malam) melainkan dengan isyarat sahaja; dan ingatlah kepada Tuhanmu (dengan berzikir) banyak-banyak, dan bertasbihlah memuji Allah (dengan mengerjakan sembahyang), pada waktu malam dan pada waktu pagi”.

Secara ringkasnya, Nabi Zakaria sudah tua manakala isterinya pula seorang yang mandul. Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhan agar dia dikurniakan seorang anak sebagai pewarisnya terutamanya dalam hal ehwal keagamaan. Tuhan makbulkan permintaannya.

Nabi Zakaria meminta petanda daripada Tuhan yang menunjukkan dia bakal beroleh seorang anak lelaki. Petandanya ialah dia tidak dapat berkata-kata selama tiga hari walaupun dia tidak mengalami sebarang masalah kesihatan. Segala urusan hanyalah menggunakan isyarat. Ternyata perkara itu berlaku ke atas dirinya.

Anda belum berjaya memperolehi anak walaupun sudah lama berusaha? Anda boleh amalkan doa Nabi Zakaria dalam Surah Al-Anbiya’ ayat ke 89 dan Surah Ali Imran ayat ke 38 tadi.

Nabi Zakaria dipercayai hidup sekitar 100 SM hinggalah 50 M. Dia ialah seorang pendeta agama Yahudi berketurunan Nabi Harun. Dia berdakwah di sekitar Palestin.

http://myalexanderwathern.blogspot.com/2011/02/makam-nabi-zakaria-ditemui.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Siapakah Keturah?

Post  Admin on Sun Dec 09, 2012 8:27 am

WUJUDKAH KETURAH?

Siapakah Keturah? Saya merayau-rayau ke dalam Bible versi King James (NKJV) dan berjaya menemui 4 tempat yang tertera padanya nama Keturah.

Abraham again took a wife, and her name [was] KETURAH.

(Genesis 25:1)

And the sons of Midian [were] Ephah, Epher, Hanoch, Abidah, and Eldaah. All these [were] the children of KETURAH.

(Genesis 25:4)

Now the sons born to KETURAH, Abraham's concubine, [were] Zimran, Jokshan, Medan, Midian, Ishbak, and Shuah.

(1 Chronicles 1:32)

The sons of Midian [were] Ephah, Epher, Hanoch, Abida, and Eldaah. All these were the children of KETURAH.

(1 Chronicles 1:33)

Saya terjemahkan ke bahasa Melayu seperti di bawah:

Ibrahim mengambil lagi seorang isteri, dan namanya Keturah.

(Kejadian 25:1)

Dan anak-anak Midian (ialah) Ephah, Epher, Hanoch, Abidah dan Eldaah. Semuanya keturunan Keturah.

(Kejadian 25:4)

Anak-anak Keturah, (iaitu) gundik (hamba perempuan) Ibrahim, (ialah) Zimran, Jokshan, Medan, Midian, Ishbak dan Shuah.

(1 Tawarikh 1:32)

Anak-anak Midian (ialah) Ephah, Epher, Hanoch, Abida, and Eldaah. Semuanya keturunan Keturah.

(1 Tawarikh 1:33)

Kesimpulannya, berdasarkan maklumat-maklumat daripada kitab Bible, saya percaya memang ada seorang hamba Allah bernama Keturah pada zaman dahulu.

Adakah hal ini bermaksud kita percaya akan Bible hari ini? Tidak. Pada saya, Bible hari ini tak ubah sebagai sebuah buku sejarah yang di dalamnya terkandung secara bercampur-baur antara wahyu kepada para nabi, hadith para nabi terdahulu, kalam para ulama, nukilan para sejarahwan dan kesalahan sama ada yang disengaja atau tidak disengajakan. Isinya yang kelihatan ada kebenaran, kita ambil. Isinya yang salah, kita tolak. Isinya yang kita tidak tahu kedudukannya, boleh dikaji dan dibuat rujukan sampingan.

APAKAH NAMANYA?

Genesis (Kejadian) 25:1 menceritakan seperti berikut:

Then again Abraham took a wife and her name [was] KETURAH.

(Authorised Version)

And Abraham took another wife named KETURAH.

(Bible in Basic English)

Abraham married a second time; his new wife was named KETURAH.

(Message Bible)

Abraham again took a wife, and her name [was] KETURAH.

(New King James Version)

Then again Abraham took a wife, and her name [was] KETURAH.

(Revised Webster Version)

Abraham married again, and his wife's name was KETURAH.

(God’s Word Translation)

Abraham had taken* another* wife, named KETURAH.

(NET Bible)

Abraham mengambil pula seorang isteri, namanya KETURA.

(Alkitab Terjemahan Lama)

Abraham menikah lagi dengan seorang wanita yang bernama KETURA.

(Alkitab Kabar Baik)

Kemudian Abraham mengambil KETURA sebagai istrinya.

(Alkitab Firman Allah Yang Hidup)

Maka Ibrahim pun beristerilah pula maka isterinya itu bernama KATHURAH.

(Alkitab Shellabear)

Ibrahim mengambil seorang isteri lagi, KETURA namanja.

(Alkitab Ebde)

Berdasarkan maklumat-maklumat ini, namanya ditulis sebagai:

1. Keturah

2. Ketura

3. Khaturah

Namun saya ada juga terbaca bahawa ada orang-orang Arab menyebutnya sebagai QANTURAH. Sementara dalam Analytic Septuagint, Keturah ditulis sebagai CETTOURA dan CETTOURAV.

SIAPAKAH KETURAH?

Ada orang mengatakan dia ialah salah seorang isteri Nabi Ibrahim. Ada yang mengatakan dia ialah seorang gundik/ hamba Nabi Ibrahim. Siapakah dia menurut Bible dalam 1 Chronicles (Tawarikh) 1:32 ?

Now the sons of Keturah Abraham's CONCUBINE she bare Zimran and Jokshan and Medan and Midian and Ishbak and Shuah And the sons of Jokshan Sheba and Dedan.

(Authorised Version)

And the sons of Keturah, Abraham’s SERVANT-WIFE: she was the mother of Zimran and Jokshan and Medan and Midian and Ishbak and Shuah. And the sons of Jokshan: Sheba and Dedan.

(Bible in Basic English)

Keturah, Abraham's CONCUBINE, gave birth to Zimran, Jokshan, Medan, Midian, Ishbak, and Shuah. Then Jokshan had Sheba and Dedan.

(Message Bible)

Now the sons born to Keturah, Abraham's CONCUBINE, [were] Zimran, Jokshan, Medan, Midian, Ishbak, and Shuah. The sons of Jokshan [were] Sheba and Dedan.

(New King James Version)

The sons of Keturah, Abraham's CONCUBINE: she bore Zimran, and Jokshan, and Medan, and Midian, and Ishbak, and Shuah. And the sons of Jokshan; Sheba, and Dedan.

(Webster)

Keturah, Abraham's CONCUBINE, gave birth to the following sons: Zimran, Jokshan, Medan, Midian, Ishbak, and Shuah. Jokshan's sons were Sheba and Dedan.

(God’s Word Translation)

The sons to whom Keturah, Abraham’s CONCUBINE,* gave birth: Zimran, Jokshan, Medan, Midian, Ishbak, Shuah. The sons of Jokshan: Sheba and Dedan.

(NET Bible)

Keturunan Ketura, GUNDIK IBRAHIM: perempuan itu melahirkan Zimran, Yoksan, Medan, Midian, Isybak dan Suah. Anak-anak Yoksan ialah Syeba dan Dedan.

(Alkitab Terjemahan Baru)

Abraham mempunyai SELIR bernama Ketura. Dari selirnya itu ia mendapat anak-anak lelaki yang bernama: Zimran, Yoksan, Medan, Midian, Isybak dan Suah. Yoksan mempunyai anak-anak lelaki yang bernama: Syeba dan Dedan.

(Alkitab Kabar Baik)

Putra-putra Abraham dari Ketura, GUNDIKNYA, ialah: Zimran, Yoksan, Medan, Midian, Isybak, dan Suah. Putra-putra Yoksan ialah Syeba dan Dedan.

(Alkitab Firman Allah Yang Hidup)

Maka anak-anak Ketura, GUNDIK Abraham maka diperanakkannya Zimran dan Yoksan dan Medan dan Midian dan Isybak dan Suah. Maka anak-anak Yoksan, Syeba dan Dedan.

(Alkitab Shellabear)

Anak2 Ketura, GUNDIK Ibrahim. Ia melahirkan Zimran, Joksjan, Medan, Midian, Isjbak dan Sjuah. Anak2 Joksjan: Sjeba dan Dedan.

(Alkitab Ende)

Adapun anak-anak Ketura GUNDIK Ibrahim itu, yaitu diperanakkannya Zimran dan Yoksan dan Medan dan Midian dan Isbak dan Suah Maka bani Yoksan itulah Syeba dan Dedan.

(Alkitab Terjemahan Lama)

Di sini kita memperolehi maklumat bahawa Keturah ialah:

1. Abraham’s concubine (bermaksud gundik/hamba wanita)

2. Abraham’s servant-wife (bermaksud gundik/hamba wanita)

3. Gundik Nabi Ibrahim

4. Selir Nabi Ibrahim (iaitu gundik/hamba wanita)

Mungkin Keturah ialah hamba perempuan kepada Nabi Ibrahim tetapi diperlakukannya sebagai isteri. Mengikut syariat Islam, hamba perempuan memang boleh ‘digauli’ oleh tuannya (yang lelaki).

Hal ini ada persamaan dengan hubungan Nabi Muhammad saw dengan Mariah al-Qibtiyyah. Dipercayai Mariah ialah seorang hamba wanita yang dihadiahkan oleh Raja Maqauqis dari Iskandariah, Mesir kepada Nabi Muhammad. Mariah berjaya melahirkan seorang anak lelaki iaitu Ibrahim bin (Nabi) Muhammad tetapi anak ini meninggal ketika kecil.

Apakah Mariah sekadar hamba/ gundik wanita ataupun benar-benar isteri kepada Nabi Muhammad? Persoalan ini tidaklah penting kepada kita kerana sama ada hamba/gundik wanita ataupun isteri, dia tetap boleh diperlakukan sebagai isteri, dan anak yang lahir daripadanya tetap dikira sebagai anak Nabi. Begitu juga dengan Keturah dan anak-anak yang dilahirkannya bagi Nabi Ibrahim.

Dari sudut yang lain, boleh jadi juga pada asalnya Keturah ialah hamba wanita tetapi kemudiannya dimerdekakan lalu dikahwini oleh Nabi Ibrahim. Satu lagi kemungkinan, Keturah memang seorang yang merdeka sejak asal. Salah satu sandarannya ialah dalam Genesis (Kejadian 25:1) dikatakan Nabi Ibrahim MEMPERISTERIKAN Keturah:

Then again Abraham took a WIFE and her name [was] KETURAH.

(Authorised Version)

And Abraham took ANOTHER WIFE named KETURAH.

(Bible in Basic English)

Abraham MARRIED a second time; his new wife was named KETURAH.

(Message Bible)

Abraham AGIAN TOOK A WIFE, and her name [was] KETURAH.

(New King James Version)

Then again Abraham took a WIFE, and her name [was] KETURAH.

(Revised Webster Version)

Abraham MARRIED AGAIN, and his wife's name was KETURAH.

(God’s Word Translation)

Abraham had taken *ANOTHER* WIFE, named KETURAH.

(NET Bible)

Abraham mengambil pula seorang ISTERI, namanya KETURA.

(Alkitab Terjemahan Lama)

Abraham MENIKAH LAGI dengan seorang wanita yang bernama KETURA.

(Alkitab Kabar Baik)

Kemudian Abraham mengambil KETURA sebagai ISTRINYA.

(Alkitab Firman Allah Yang Hidup)

Maka Ibrahim pun beristerilah pula maka ISTERINYA itu bernama KATHURAH.

(Alkitab Shellabear)

Ibrahim mengambil seorang ISTERI lagi, KETURA namanja.

(Alkitab Ebde)

Berdasarkan maklumat-maklumat ini, saya lebih berkeyakinan bahawa Keturah ialah salah seorang isteri kepada Nabi Ibrahim, tidak sekadar gundik/hamba wanitanya. Tentang sama ada dia seorang yang merdeka sejak asal ataupun dia pernah berstatus hamba, kedua-duanya ada kemungkinan. WaAllahua’lam.

http://myalexanderwathern.blogspot.com/2011/02/siapakah-keturah.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum