Kejadian Hari Kehancuran

Go down

Kejadian Hari Kehancuran

Post  Admin on Sun Dec 09, 2012 5:55 pm

Kitab suci Al-Quran menyebut hari kehancuran dengan beberapa nama. Agama Hindu mengenalinya sebagai ‘maha pralaya’. Apabila alam Melayu mula menerima Islam, Maha Pralaya pun berganti dengan ‘kiamat’, mengikut lidah Melayu apabila menyebut ‘qiamat’.

Pada mulanya saya melihat ada dua sesi hari kiamat sebagaimana yang digambarkan oleh Allah SWT dalam al-Quran. Kiamat yang pertama ialah hari berlakunya kemusnahan alam iaitu hari kehancuran. Kiamat yang kedua pula ialah hari kebangkitan semula semua makhluk selepas hari kehancuran.

Kiamat tentang hari kemusnahan alam contohnya:
“Apabila bumi digegarkan dengan gegaran yang sedahsyat-dahsyatnya. Serta bumi mengeluarkan segala isinya.” (Al-Zalzalah: 1-2)

Kiamat tentang hari kebangkitan semula contohnya:
”Pada hari itu manusia akan keluar berselerak untuk diperlihatkan kepada mereka akan amal-amal mereka.” (Al-Zalzalah: 6)


Namun suatu hari ketika saya membaca Al-Quran, baru saya terperasan bahawa hari kiamat dalam Al-Quran tidak lain ialah hari kebangkitan, bukannya hari kehancuran. Hanya lidah masyarakat di sekeliling kita yang menyebut hari kehancuran itu ialah hari kiamat. Padahal hari kehancuran mempunyai nama-namanya yang tersendiri. Oleh itu sebahagian isi kandungan tulisan ini terpaksa saya ubah, untuk disesuaikan dengan maklumat yang lebih tepat itu.

Dalam tulisan ini, kita akan memperkatakan tentang hari kehancuran, bukannya hari kebangkitan.
http://myalexanderwathern.blogspot.com/2008/12/kejadian-hari-kiamat-pendahuluan.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kejadian Hari Kehancuran

Post  Admin on Sun Dec 09, 2012 5:56 pm

Allah SWT berkata kepada Nabi Muhammad tentang hari kehancuran seperti berikut:
“Mereka bertanya kepadamu (Muhammad) tentang saat itu (hari kehancuran), “Bilakah masa datangnya (hari kehancuran itu)?” Katakanlah, “Sesungguhnya maklumat tentang hal itu ada pada Tuhanku. Tiada siapapun yang dapat menerangkan waktu datangnya (hari kehancuran itu) melainkan Dia. Amatlah berat (kejadian hari kehancuran itu) di langit dan di bumi. (Hari kehancuran itu) Tidak datang kepada kamu melainkan secara mengejut.” Mereka bertanya kepadamu (Muhammad) seolah-olah engkau memang tahu tentangnya. Katakanlah (wahai Muhammad), “Sesungguhnya maklumat tentangnya ada pada Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.”
(Al-A’raaf: 187)

Berpandukan ayat ini, jelaslah kepada kita sememangnya tidak ada sesiapapun yang dapat memberikan jawapan kepada soalan, “Bila akan berlaku hari kehancuran?”

Injil Markus daripada Alkitab (Bible) menyokong hal ini dengan kata-kata Jesus (Nabi Isa as) yang berbunyi:
"Heaven and earth will pass away, but My words will by no means pass away. "But of that day and hour no one knows, not even the angels in heaven, nor the Son, but only the Father.”
(Mark 13: 31-32, New King James Version)

Maksudnya:
“Langit dan bumi akan lenyap (hari kehancuran), tetapi perkataan-perkataanku tidak akan lenyap. Namun tentang hari dan masa (berlakunya kehancuran) itu tidak ada sesiapapun yang tahu, tidak (diketahui) juga oleh para malaikat di syurga, tidak (diketahui oleh) Anak (Jesus), tetapi hanya Bapa (iaitu Allah saja yang tahu).”

Kesimpulannya, jangan sama sekali percaya dengan tarikh dan tahun-tahun hari kehancuran yang diramalkan oleh sesiapapun. Hari kehancuran akan berlaku pada waktu yang memang tidak disangka-sangka (secara mengejut) oleh sesiapapun.

Hal inilah yang ditekankan oleh Tuhan dalam firman-Nya yang bermaksud:
“(Hari kehancuran itu) Tidak datang kepada kamu melainkan SECARA MENGEJUT.”

http://myalexanderwathern.blogspot.com/2008/12/bila-kiamat-akan-berlaku.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kejadian Hari Kehancuran

Post  Admin on Sun Dec 09, 2012 5:58 pm

AS-SAA’AH (Saat Itu)
“Wahai manusia, bertaqwalah kepada Tuhan kamu! Sesungguhnya gempa pada SAAT ITU adalah sangat besar (hebat).”
(Al-Hajj: 22)
AL-QAARI’AH (Hari yang Menggemparkan)
“HARI YANG MENGGEMPARKAN! Apakah hari yang menggemparkan itu? Dan apa jalannya (caranya) untuk engkau tahu apakah hari yang menggemparkan itu? (Itulah) Hari (yang) manusia (jadi) seperti kelkatu yang terbang berkeliaran. Dan gunung-ganang menjadi seperti bulu yang dibusar (dipanah) berterbangan.”
(Al-Qaari’ah : 1-5)
AL-HAAQQAH (Saat yang Pasti Berlaku)
“SAAT YANG PASTI BERLAKU.”
(Al-Haaqqah: 1)
AL-WAAQI’AH
“Al-Waaqi’ah. Tiada sesiapapun yang dapat mendustakan kejadiannya. Kejadian yang merendahkan dan meninggikan. Semasa bumi bergoncang dengan segoncang-goncangnya. Dan gunung-ganang dileburkan dengan selebur-leburnya. Lalu jadilah ia debu yang berterbangan.”
(Al-Waaqi’ah: 1-6)
AL-ZALZALAH (Hari Gegaran)
“Apabila bumi digegarkan dengan gegaran yang sedahsyat-dahsyatnya. Serta bumi mengeluarkan segala isinya.”
(Al-Zalzalah: 1-2)

http://myalexanderwathern.blogspot.com/2008/12/antara-nama-nama-kejadian-kiamat-dalam.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kejadian Hari Kehancuran

Post  Admin on Sun Dec 09, 2012 6:00 pm

“(Itulah) Hari (yang) manusia (jadi) seperti kelkatu yang terbang berkeliaran. Dan gunung-ganang menjadi seperti bulu yang dibusar (dipanah) berterbangan.”
(Al-Qaari’ah : 4-5)
Pada hari itu penduduk bumi ada yang terpelanting berselerak ke udara. Gunung-ganang juga tercabut dan terpelanting ke langit lalu terpecah-pecah. Keadaan gunung-ganang itu samalah seperti pertunjukan bunga api yang biasa kita lihat sempena pesta-pesta.
Untuk mendapatkan lebih pemahaman, kita ambil contoh bulu kucing dengan lastik (terbil). Kumpulkan bulu-bulu kucing gugur yang kering, satukan semuanya lalu kita lastik ke udara. Kita boleh lihat bagaimana lajunya bulu-bulu ini pergi dan kemudiannya pecah berselerakan. Begitulah keadaan gunung-ganang pada hari tersebut. Alangkah menggerunkan!
Ayat 3: Kejadian (hari kehancuran) yang merendahkan dan meninggikan.
Ayat 4: Semasa bumi bergoncang dengan segoncang-goncangnya.
Ayat 5: Dan gunung-ganang dileburkan dengan selebur-leburnya.
Ayat 6: Lalu jadilah ia debu yang berterbangan.”
(Al-Waaqi’ah: 3-6)Ada ulama mentafsirkan “Kejadian yang merendahkan dan meninggikan” itu sebagai merendahkan (menghinakan) orang-orang yang engkar dan meninggikan (memuliakan) orang-orang yang soleh. Maksudnya ayat itu mengisahkan kiamat selepas hari kehancuran iaitu HARI KEBANGKITAN. Memanglah pada hari kebangkitan makhluk-makhluk yang engkar akan dihina manakala yang taat akan dimuliakan.

Namun begitu saya punya sudut pandangan yang lain sebagai satu perkongsian akan apa yang saya fahami ketika berinteraksi dengan ayat tersebut.Ayat ke-4 hingga ke-6 membicarakan HARI KEHANCURAN. Mengikut kronologi, ayat sebelumnya iaitu ayat ke-3 juga tentulah membicarakan HARI KEHANCURAN, belum lagi membicarakan hari kebangkitan.
Apa yang direndahkan dan apa yang ditinggikan?
Mengapa direndahkan terlebih dahulu kemudian baru ditinggikan?
Kita akan melihat kupasan tentangnya dalam tajuk selepas ini.
Apa yang pasti, peristiwa yang berlaku pada hari kehancuran itu ada MERENDAHKAN SESUATU dan MENINGGIKAN SESUATU. Boleh jadi ia menceritakan keadaan alam semesta yang menjadi tidak seimbang, ada bahagian yang terperosok dan ada bahagian yang meledak.Pada hari itu bumi bergoncang dengan sangat kuat, goncangan yang membuatkan gunung-ganang hancur lebur hingga menjadi debu yang berterbangan. Bayangkanlah, gunung-ganang yang besar lagi teguh pun hancur menjadi debu. Gunung-ganang ini bukan terhambur setakat ruang angkasa bumi, tetapi hingga ke angkasa lepas.

“Apabila bumi digegarkan dengan gegaran yang sedahsyat-dahsyatnya. Serta bumi mengeluarkan segala isinya.”
(Al-Zalzalah: 1-2)

Pada hari kehancuran itu bumi bergegar dengan gegaran yang sangat dahsyat. Bumi juga pecah lalu terhamburlah segala yang ada di dalam perut bumi.
“Apabila langit terbelah. Dan mematuhi perintah Tuhannya dan pastilah ia mematuhinya. Dan apabila bumi diratakan. Serta mengeluarkan apa yang ada di dalamnya lalu menjadi kosong.
(Al-Insyiqaaq: 1-4)

Hal ini memang sangat mengerikan. Bayangkan kita melihat langit terbelah dari timur ke barat. Bumi menjadi rata kerana apa saja yang ada di atas permukaannya termasuklah gunung-ganang sudah terhambur ke angkasa. Selepas itu barulah isi perut bumi meledak dan mengeluarkan segala kandungannya. Akhirnya bumi pun turut hancur-lebur, kosong...
“Apabila langit terbelah. Dan apabila bintang-bintang jatuh berguguran. Dan apabila lautan pecah bercampur-baur.”
(Al-Infitaar: 1-3)

Pada mulanya langit terbelah. Kemudian ada bintang-bintang dan planet-planet jatuh berguguran ke bumi (melanggar bumi). Ketika itu lautan pun bergelodak dengan hebatnya akibat gangguan graviti dan hentaman bintang-bintang.
“Apabila matahari dilingkari cahayanya. Dan apabila bintang-bintang gugur berselerak. Dan apabila gunung-ganang diterbangkan ke angkasa.”
(At-Takwir: 1-3)

Saya mengalami kesukaran untuk memahami maksud “...matahari DILINGKARI cahayanya.”, jadi saya tinggalkan. Dalam tafsir ar-Rahmaan ditulis begini, “Apabila matahari dilingkari cahayanya (dan hilang lenyap).”

Boleh jadi ia bersangkutan dengan fenomena Red Giant & Supernova (akan kita bincangkan kemudian). Namun kita ada sedikit gambaran berpandukan ayat berikut:

"(Dia) menjadikan malam MELINGKARI siang dan menjadikan siang MELINGKARI malam..."
(Az-Zumar: 5)

'MELINGKARI' pada ayat ini lebih kepada MENUTUP ataupun MENGALAHKAN. Wallahualam.
Pada hari itu ada bintang-bintang (termasuklah planet-planet) gugur berselerak dan menimpa bumi menyebabkan gunung-ganang tercabut lalu terpelanting ke angkasa.
Begitulah antara gambaran hari yang amat dahsyat itu menurut al-Quran.


http://myalexanderwathern.blogspot.com/2008/12/suasana-kejadian-kiamat-mneurut-al.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kejadian Hari Kehancuran

Post  Admin on Sun Dec 09, 2012 6:02 pm


1. Langit terbelah (alam semesta terkoyak)!
2. Bintang-bintang dan planet-planet mengalami gangguan graviti, tergelincir daripada landasan (orbit) masing-masing lalu menerpa ke arah lain. Akibatnya bintang-bintang itu berlanggar sesama sendiri. Dari sudut pandangan penghuni bumi, kelihatan seolah-olah bintang-bintang itu jatuh ke bumi.
3. Daratan dan lautan yang menjadi sasaran terbongkar hinggakan benda-benda kecil seperti manusia terpelanting ke udara, kemudian diikuti oleh benda-benda besar seperti gunung. Semuanya hancur-lebur menjadi debu.
4. Apabila pasak-pasak (paku-paku) bumi iaitu gunung-ganang sudah tercabut, bumi menjadi longgar lalu terburai keseluruhannya.
5. Akhirnya seluruh alam semesta musnah.
Tamat hari kehancuran, bermulalah pula hari kebangkitan...
Sekarang kita berpatah-balik kepada ayat 3 surah al-Waaqi’ah yang bermaksud, “Kejadian (hari kehancuran) yang merendahkan dan meninggikan.”
Dari sudut pandangan penghuni bumi, perhiasan-perhiasan di langit jatuh menimpa kita terlebih dahulu. Maksudnya Tuhan ‘merendahkan’ bintang-bintang yang kebiasaannya tinggi pada sudut pandangan penghuni bumi (walaupun kita berada di kutub selatan dan bintang itu berada di bawah daripada bumi).
Apabila bintang-bintang ini menghentam bumi, terhamburlah ke udara segala yang ada di permukaan bumi dan kemudiannya segala si perut bumi. Maksudnya Tuhan ‘meninggikan’ semua itu melepasi keseluruhan lapisan atmosfera bumi dari trofosfera hingalah melepasi lapisan eksosfera.
Mulanya ‘direndahkan’, kemudian barulah ‘ditinggikan’.
Boleh jadi ehwal ini berkaitan dengan ayat tersebut. Wallahualam.

-->
Video ini sebagai contoh kejadian bumi dilanggar sesuatu objek (direndahkan), kemudian permukaan bumi terhambur ke angkasa lepas (ditinggikan).
Mungkin juga yang direndah dan ditinggikan itu ialah bintang-bintang (dan planet-planet serta semua objek di angkasa lepas). Asalnya semua itu berjalan atas orbitnya dengan ketinggian atupun kerendahan yang sekata. Namun apabila graviti semua bintang rosak, bintang-bintang ini tidak lagi berada pada orbit itu dengan ketinggian ataupun kerendahan asal, sebaliknya turun ke bawah ataupun naik ke atas, ataupun naik turun. Akhirnya semua bertembung sesama sendiri. Saya lebih cenderung kepada yang ini.

"Demi langit yang mempunyai tempat-tempat peredaran bintang-bintang."
(Al-Buruuj: 1)

"Oleh itu Aku bersumpah dengan bintang-bintang yang tenggelam timbul.Yang beredar tetap pada tempatnya."
(At-Takwiir: 15-16)
Wallahualam.

http://myalexanderwathern.blogspot.com/2008/12/kemungkinan-kronologi-kejadian-kiamat.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kejadian Hari Kehancuran

Post  Admin on Sun Dec 09, 2012 6:04 pm

PENGUNCUPAN ALAM SEMESTA
Alam semesta ini diciptakan daripada tiada kepada ada. Dewasa ini teori ‘BIG BANG’ (Letusan Besar) semakin mendapat tempat. Menurut teori ini, alam semesta yang luas tidak ketahuan tepinya ini bermula daripada satu titik. Daripada titik inilah ia meletus lalu meluru dengan lajunya ke serata arah, mengembang hinggalah membentuk alam semesta hari ini. Proses pengembangan ini masih berterusan dan sentiasa semakin luas.
Maksud firman Tuhan dalam al-Quran:
“Dan langit itu Kami dirikan dengan kekuasaan Kami, dan sesungguhnya Kami berkuasa MELUASKANNYA.”
(Adz-Dzaariyaat: 47)

-->
“Dia telah MENINGGIKAN bangunan langit itu lalu menyempurnakannya.”
(An-Naazi’aat: 28)
Titik asal itu memiliki kepadatan yang tidak terfikir oleh kita kerana di dalamnyalah terkandungnya seluruh alam semesta ini. Boleh jadi kepadatannya ‘melebihi tahap maksima’.
Antara hujah kepadatan ini boleh kita lihat dalam ayat berikut:
“Dan tidakkah orang-orang kafir itu memikirkan dan mempercayai bahawa sesungguhnya LANGIT DAN BUMI ITU PADA ASALNYA BERCANTUM, lalu Kami pisahkan kedua-duanya?”
(Al-Anbia’ : 30)
-->
Gambaran ringkas 'Big Bang'
Sebelum ‘Big Bang’ berlaku, yang ada hanya Allah. Ketika itu ruang belum ada, tempat belum tercipta, arah tidak wujud, posisi masih dalam fikiran Tuhan dan sempadan ataupun sisi masih belum menjadi kenyataan. Langit dan bumi belum diwujudkan. Dimensi dan waktu belum dicipta. Yang ada hanyalah Allah tanpa terpengaruh dengan ruang, tempat, arah, posisi dan sempadan. Allah juga tidak terpengaruh dengan langit ataupun bumi kerana kedua-duanya belum wujud. Selepas ‘Big Bang’, Allah masih seperti itu juga, bersifat baqa’ tanpa mengalami sebarang perubahan sampailah bila-bila. Inilah yang dimaksudkan dalam akidah Ahli Sunnah wal Jamaah sebagai “Allah wujud tanpa bertempat dulu, kini dan selamanya”.
Walaupun proses pengembangan alam semesta ini dirasakan masih berterusan tetapi kelajuan luruannya semakin lemah. Tidak seperti pada asal letusan yang kelajuannya sangat hebat, kini ia menjadi semakin perlahan.
Samalah dengan kisah ‘bulu-bulu yang dilastik’. Pada mulanya meluru bak peluru, kemudiannya semakin perlahan dan akhirnya proses luruan itu terus berhenti. Samalah dengan bunga api yang ditembakkan ke udara. Pada awal letusannya, begitu laju api-apinya menerpa ke serata arah tetapi kemudiannya semakin perlahan dan akhirnya terus berhenti.
Sama juga dengan letusan bom nuklear. Dalam masa sesaat bom itu menghasilkan letusan yang ruang letupannya menjadi berkali-kali ganda saiz bom. Ketika ia mula-mula meletus, ledakan dari ‘pusat letupan’nya sangat laju ke serata arah. Apabila semakin menjauh ia semakin perlahan dan akhirnya berhenti setakat kemampuannya.
Begitulah halnya proses pengembangan alam semesta. Ia adalah letusan raja segala nuklear namun hari ini kuasa letusannya mungkin sudah terlalu lemah dan boleh jadi juga sudah terhenti.
Selepas kuasa letusannya habis (terhenti), apa yang berlaku?
Dijangkakan alam semesta akan kembali menguncup. Penguncupannya ini kembali menuju ke satu titik asal. Ketika itulah segala yang ada di langit ini akan berdekatan sesama sendiri dan akhirnya bertembung. Bintang-bintang yang dulunya jauh dari bumi seolah-olah meluru ke bumi. Pada sudut pandangan penduduk bumi, bintang-bintang jatuh. Teori penguncupan ini dikenali sebagai ‘BIG CRUNCH’.
-->
Al-Quran menceritakan:

“Hari Kami MENGGULUNG LANGIT seperti menggulung lembaran surat catatan, SEBAGAIMANA Kami MEMULAKAN KEWUJUDAN SESUATU KEJADIAN, Kami ulangi wujudnya lagi sebagai satu janji yang ditanggung oleh Kami. Sesungguhnya Kami tetap melaksanakannya.”
(Al-Anbiaa’: 104)

Pada hari kehancuran itu Allah akan menggulung semula alam semesta (mengembalikannya ke titik asal) sebagaimana Dia membentangkannya ketika alam semesta dicipta.
Wallahualam.
KOYAKAN ALAM SEMESTA
Satu teori lagi menjangkakan proses pengembangan ini akan terus berlaku namun tetap membawa kepada kemusnahan alam semesta. Teori ini dinamakan ‘BIG RIP’.
Untuk memahami teori ini kita ambil contoh belon. Ketika mula-mula ia ditiup kulit belon tebal. Apabila belon semakin besar, semakin nipislah kulitnya. Akhirnya, apabila ia sudah diregang hingga ke tahap maksima, ia akan terkoyak lalu meletup.
Alam semesta ini juga akan terkoyak apabila ia teregang melebihi kemampuannya. Mungkin hal inilah yang digambarkan oleh Allah kepada kita:
“Apabila langit terbelah.”
(Al-Insyiqaaq: 1)
“Apabila langit terbelah.”
(Al-Infitaar: 1)
“Lalu terbelahlah langit, lalu ia ketika itu menjadi reput (lalu runtuh).”
(Al-Haaqah: 16)
MI'RAJ- Mengembara ke penghujung alam semesta.
Mungkin beginilah perjalanan yang dilalui oleh Nabi Muhammad saw menuju ke Sidratul Muntaha?
Sebahagian ahli sufi punya pandangan berlainan...
Wallahualam.
Nilaikan diri kita di sisi kerajaan Tuhan. Kita tak ubah sebesar habuk kepada habuk kepada habuk... entah berapa kali habuk...
VV Cephei- antara bintang terbesar yang diketahui manusia (VY Canis Majoris yang terbesar) adalah 288,194 kali lebih besar daripada bumi kita. Nisbah bumi kita kepada VV Chepei pun hanya sebesar habuk, entah sebesar manalah bumi kita ini berbanding seluruh alam semesta. Sehalus manalah kita di sisi ilmu dan kerajaan Allah yang luas...?
Tapi manusia masih merasa dirinya hebat...

http://myalexanderwathern.blogspot.com/2008/12/ramalan-punca-punca-kiamat-kemusnahan.html

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kejadian Hari Kehancuran

Post  Admin on Sun Dec 09, 2012 6:06 pm

PERANG NUKLEAR

Bom atom yang digugurkan Barat di Hiroshima dan Nagasaki di Jepun menelan nyawa ratusan ribu orang. Itu kuasa teknologi persenjataan pada tahun-tahun 40-an. Bagaimana agaknya kuasa bom nuklear hari ini?

Kita guna contoh mudah. Mari kita mengenang semula betapa dhaifnya telefon pada tahun-tahun 40-an. Kemudian kita bandingkan dengan telefon bimbit hari ini. Jauh berbeza tidak? Kemudian kita bayangkan pula kapal terbang perang pada zaman itu sebagaimana yang dipaparkan dalam filem ‘Pearl Harbour’. Bandingkan dengan jet pejuang dan roket hari ini.

Tentu kita mengakui betapa jauh berbezanya teknologi tahun 40-an dengan hari ini. Jika bom atom zaman itu mampu bertindak sekejam itu, bayangkan keupayaan bom nuklear hari ini.

Mana-mana kuasa besar dunia hari ini boleh melancarkan bom nuklear pada bila-bila masa. Jika Korea Utara ataupun China berasa terancam dengan dunia khususnya Amerika, dan mereka pula sanggup untuk menang menjadi arang dan mati menjadi abu, mereka boleh meledakkan bom nuklear di kutub utara. Akibatnya simpanan ais dunia di sana terbakar dan mencair lalu menenggelamkan banyak bahagian dunia.

Mana-mana negara yang bijak dan mula membina pusat pemerintahan mereka di tanah-tanah tinggi, mungkin boleh selamat. Tidak mustahil kuasa-kuasa besar akan berlumba-lumba berebut dan membina ‘bandaraya selamat’ mereka seperti di Tibet, Alps, Carpathians, barat Amerika Utara, Banjaran Andes, Tanah Tinggi Ethiophia dan lain-lain. Mana-mana pihak yang menguasai tanah-tanah tinggi ini boleh menggunakan Kutub Utara dan Kutub Selatan sebagai senjata. Negara-negara Islam bagaimana? Malaysia bagaimana?

PERANG ANGKASA (STAR WARS)

Filem-filem fiksyen sains sudah lama menggambarkan perang di angkasa. Memang ada kemungkinannya kuasa-kuasa besar yang saling bertelagah akan menjadikan ruang angkasa lepas sebagai medan pertempuran. Mungkin suatu masa nanti akan ada undang-undang perang yang melarang sebarang peperangan di bumi. Sesiapa yang ada masalah, hendaklah menyelesaikannya di angkasa lepas.

Sungguhpun begitu, perang yang berlaku tidaklah akan sehebat gambaran dalam filem-filem. Cuma yang kita khuatiri ialah kuasa-kuasa besar ini akan menggunakan senjata berat seperti nuklear.

Kini teknologi persenjataan kuasa-kuasa besar semakin canggih dan memang menuju ke arah ‘star wars’. Mereka sudah mampu menembak satelit di angkasa. Bukan perkara mudah untuk menembak satelit yang ligat mengelilingi bumi dalam keadaan bumi sendiri ligat berputar.

Bayangkan jika mereka berbalas senjata berat di atas sana, pasti kesannya kena pada bumi kita. Atmosfera bumi boleh rosak, suhu bumi boleh meningkat, kutub mencair, graviti bumi dan bulan rosak, pasang surut terganggu dan pelbagai lagi fenomena menakutkan yang akan menghasilkan fenomena-fenomena lain pula seperti banjir, rebut taufan, tsunami, letusan gunung berapi dan sebagainya.

Jarak bumi dengan bulan sejauh 384,400 kilometer itu pun bukanlah jauh sangat jika dibandingkan dengan jangkauan senjata hari ini. Apa akan berlaku jika bulan diledakkan?

Ada juga andaian mengatakan bumi akan mengalami peperangan dengan makhluk-makhluk dari planet ataunpun galaksi yang lain. Pada saya hal ini mustahil berlaku. Apa yang digembar-gemburkan sebagai UFO itu sebenarnya bukanlah berasal dari luar sana. Perbahasan hal ini panjang dan tidaklah kita sentuh di sini.

PENGEMBANGAN BUMI

Bumi yang berdiameter 12,500 kilometer dipercayai tidaklah sebesar hari ini suatu waktu dahulu. Dari semasa ke semasa ia semakin membesar/ membengkak. Pada asalnya hanya ada satu daratan di muka bumi yang dikelilingi oleh lautan, ataupun yang wujud ketika itu hanya daratan tanpa lautan. Apabila bumi semakin membesar, daratan menjadi retak lalu terpisah-pisah. Hal ini mewujudkan pulau dan benua. Hanyutlah benua Amerika dan benua Australia. Terpisahlah Britain dari Eropah dan Jepun dari Tanah Besar Asia.

Contoh yang biasa saya gunakan dalam kuliah-kuliah selepas Maghrib ialah belon dan tanah liat. Reaksi pendengar menunjukkan mereka mudah faham akan contoh ini.

Mula-mula kita tiup sebiji belon, jangan besar. Salutkan sebahagian belon dengan tanah liat/ selut. Biarkan selut itu mengering dan keras. Selut kering itu seolah-olah daratan di bumi. Kemudian kita tiup lagi belon itu hingga betul-betul besar. Apa yang terjadi kepada ‘daratan’ tadi?

Ia akan meretak lalu terpecah-pecah dan akhirnya terpisah dan semakin menjauh antara satu sama lain.

Kita akui yang teori ini pun tidak mustahil juga. Alam semesta sendiri semakin meluas, barang-barang di dalam perutnya termasuklah bumi juga mungkin semakin membesar.

Ada khilaf yang bagus juga penjelasannya tentang teori pengembangan bumi ini. Sesetengah pihak berandaian seluruh bumi ini pada asalnya lautan, kemudian barulah daratan-daratan menonjolkan diri dari dalam lautan lalu membentuk peta dunia sebagaimana hari ini.

Terus saya teringat bahagian kegemaran saya dalam Bible iaitu kitab Kejadian ( Genesis) yang terdapat ayat mengatakan:
“Then God said, "Let the waters under the heavens be gathered together into one place, and let the dry [land] appear"; and it was so. And God called the dry [land] Earth, and the gathering together of the waters He called Seas.”
(Genesis 1: 9-10 New King James Version)

Maksudnya: “Kemudian Tuhan berkata, “Hendaklah air di bawah langit itu berkumpul di satu tempat, dan hendaklah bahagian yang kering (daratan) itu muncul/ timbul. Dan jadilah ia begitu. Dan Tuhan menyebut bahagian yang kering itu bumi (daratan), dan kumpulan air itu disebut-Nya lautan.”
(Kejadian 1: 9-10)

Daripada kitab agama Buddha pula terdapat huraian berikut yang saya rasa memang sepadan:
“Vasettha, cepat ataupun lambat setelah suatu masa yang lama sekali bagi mahluk-mahluk tersebut, TANAH DAN SARINYA MUNCUL KELUAR DARI DALAM AIR. Samalah seperti bentuk-bentuk buih di permukaan nasi susu masak yang mendingin, DEMIKIANLAH MUNCULNMYA TANAH ITU. Tanah itu memiliki warna, bau dan rasa. Sama seperti dadih susu atau mentega murni, demikianlah warna tanah itu; sama seperti madu tawon murni, demikianlah manis tanah itu.”
(Tripitaka: Sutta Pitaka: Digha Nikaya: Agganna Sutta) (1)


Teori pengembangan bumi

KEKACAUAN GRAVITI

Pernah tonton filem ‘The Core’? Saya sarankan anda menontonnya.

Bumi terdiri daripada beberapa lapisan yang berbeza-beza bahan-bahannya. Dikatakan graviti bumi terhasil daripada lapisan-lapisan tertentu. Dalam filem The Core, digambarkan satu lapisan lahar di perut bumi pada asalnya sentiasa mengalir laju. Aliran inilah yang mewujudkan dan menstabilkan graviti bumi.

Satu ketika aliran ini menjadi lemah dan bakal berhenti. Sebelum ia berhenti lagipun pelbagai musibah melanda penduduk bumi kerana gravitinya sudah tidak betul. Jika aliran lahar itu tidak diaktifkan, bumi akan musnah.

Kekacauan graviti boleh berlaku atas banyak sebab, tidak terhad kepada aktiviti dalam perut bumi saja.


‘Trailer’ filem The Core

KERUNTUHAN BUMI

Pesan Nabi: “Carilah kehidupan (rezeki) kamu daripada kekayaan yang tersembunyi di perut bumi.”
(Thabrani)

Sebagaimana nasib malang yang mungkin berlaku ke atas al-Aqsa, sebegitulah nasib yang mungkin dilalui oleh bumi. Bumi hari ini punyai banyak ‘lorong-lorong tikus’ kerana isi-isinya yang berharga dikeluarkan oleh manusia.

Minyak, bijih, gas, asbestos, belerang, arang batu, bauksit, emas, berlian dan pelbagai lagi dikeluarkan dari perut bumi dengan pesatnya, malahan kadang-kala melampau pesatnya. Situasi ini menjadikan permukaan bumi semakin rapuh. Suatu hari nanti permukaan bumi tidak akan mampu lagi bertahan lalu terperosok ke dalam.
“Telah berlaku pelbagai kerosakan di darat dan di laut akibat tangan manusia,...”
(Ar-Ruum: 41)

PENGUBAHAN BUMI

Nabi Muhammad saw menyatakan: “Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah Tanah Arab menjadi lembah yang subur dan dialiri sungai-sungai.”
(Muslim)

Suhu dunia berubah mengikut kawasan. Ada pihak yang percaya ada bahagian bumi yang kering hari ini dahulunya taman-taman yang subur dan sebahagiannya bersalji. Sebaliknya kawasan-kawasan dunia yang hari ini dingin berkemungkinan dulunya tandus. Sebab itulah ada manusia percaya Tanah Arab akan kembali menjadi subur.

Kita biasa membaca perihal turunnya salji di Madinah, utara Arab Saudi, Baitul Maqdis, Emiriah Arab Bersatu (UAE). Hal ini diseimbangkan pula dengan berita kecairan ais di Alaska, bertambahnya kawasan tandus di Mongolia dan hilangnya lapisan ais di Peru.

Kesimpulannya, dunia sedang mengalami perubahan suhu mengikut kawasan. Mungkin satu hari nanti Afrika akan berhawa Eropah manakala Amerika, Rusia dan China berhawa Afrika. Ketika itulah kuasa-kuasa besar dunia tidak akan duduk diam. Pastinya mereka mahu mengekalkan keselesaan dan keuntungan. Desakan ini memungkinkan mereka melakukan perubahan kepada bumi dengan cara ‘mengubah’nya.

Mungkin mereka akan mengubah kecondongan bumi, melambat ataupun mempercepatkan putaran bumi, mendekatkan ataupun menjauhkan orbit bumi daripada matahari dan macam-macam lagi yang belum terfikir oleh generasi hari ini.

Walaupun pengubahan yang mahu dilaksanakan itu mungkin mendapat persetujuan dunia dan dilakukan dengan begitu berhati-hati, tetapi kita percaya ia akan merosakkan keseimbangan alam dan alam semesta yang ahirnya akan membawa kepada kemusnahan.

FENOMENA GERGASI MERAH (RED GIANT) & SUPERNOVA

Dikhuatiri satu masa nanti bahan bakar matahari iaitu hidrogen habis, lalu inti matahari akan semakin mengecil tetapi bahagian luar matahari akan semakin membesar. Hal ini menjadikan matahari membengkak, dikenali sebagai fenomena Red Giant (Gergasi Merah). Ukuran matahari yang semakin membesar ini akhirnya akan menelan planet-planet berdekatan iaitu Utarid (Mercury), Zuhrah/ Kejora (Venus), bumi dan Marikh (Mars). Kini jarak purata antara bumi dengan matahari ialah sejauh 1 AU (Astronomical Unit) atau 1,49,598,000 km, tetapi ketika itu matahari akan membesar dan menelan bumi.

Matahari akan terus membesar hingga ke tahap maksimanya lalu ia akan meledak memusnahkan seluruh Sistem Suria. Selepas seluruh Sistem Suria musnah, sisa-sisanya akan bertaburan. Sisa-sisa ini lama-kelamaan akan terkumpul dan membentuk nebula (2). Nebula ini pula akhirnya akan membentuk bintang utama iaitu matahari yang baru sementara sisa-sisa yang lain akan membentuk gugusan planet. Sistem Suria yang baru pun wujud. Fenomena ini pula dikenali sebagai Supernova.

Hal ini dipercayai berlaku kepada bintang-bintang sedangkan matahari juga sebuah bintang. Kemungkinannya tetap ada.


Boleh jadi fenomena Red Giant ada kaitan dengan ayat ini: “Apabila matahari DILINGKARI CAHAYANYA (dan hilang lenyap-terpadam). Dan apabila bintang-bintang gugur berselerak”
(At-Takwiir: 1)

Dan ayat ini: “Ia bertanya (secara mengejek): “Bilakah datangnya hari kiamat itu?” (Jawabnya) “Maka apabila pemandangan menjadi berpendar-pendar. Dan BULAN HILANG CAHAYANYA (kerana cahaya matahari yang terlalu terang ketika itu membuatkan bulan tidak kelihatan- seperti pada waktu tengah hari). Dan matahari serta bulan DIHIMPUNKAN BERSAMA (apabila matahari mula menelannya).”
(Al-Qiaamah: 6-9)

Serta ayat ini: “Dan apabila lautan meluap-luap bercampur-baur.”
(At-Takwiir: 6)
Apakah lautan akan meluap-luap kerana matahari semakin membesar dan mendekati bumi? Wallahualam.

Namun hingga ke hari ini, fenomena Red Giant dan Supernova ke atas bintang-bintang lain masih punya kesamaran.


Gambaran Supernova


Fenomena Red Giant & Supernova.
Ya Allah... inikah yang dikatakan 'matahari sejengkal di atas kepala'?

REMPUHAN OBJEK DARI ANGKASA

Kisah rempuhan ataupun tempias objek dari angkasa lepas ke atas bumi tersebar zaman-berzaman. Sering saja kiamat diramalkan apabila terdapat apa-apa objek dari angkasa yang akan lalu berhampiran bumi tetapi sehingga kini semuanya meleset. Antaranya komet Halley yang datang menziarahi kita setiap 75 ataupun 76 tahun. Kali terakhir ia datang pada tahun 1986 dan bakal muncul lagi pada tahun 2061.

Kali ini heboh pula tentang Planet X ataupun nama lainnya Nibiru. Nibiru dipercayai berasal dari luar Sistem Suria. Graviti matahari yang kuat mempengaruhi Nibiru untuk menghampiri Sistem Suria. Walaupun gambaran sebenar tentang Nibiru agak samar kerana ia masih terlalu jauh, namun dijangkakan ia akan tiba sekitar antara 1-60 tahun lagi.

-->
Antara planet Marikh (Mars) dengan planet Musytari (Jupiter) terdapat banyak asteroid yang membentuk satu lingkaran mengelilingi matahari (lihat gambar). Ada pihak yang percaya gelungan asteroid ini dahulunya adalah sebuah planet. Planet itu mengalami kemusnahan lalu pecah bertaburan tetapi sisa-sisanya tetap beredar di atas orbit planet itu sehinggalah ke hari ini.

Kemungkinan planet itu sebuah planet kecil yang ditarik oleh graviti planet Musytari yang besar lalu ia terhentam dengan Musytari. Hentaman itu menyebabkan ia hancur berkecai.

Satu lagi kemungkinan ialah planet itu telah dirempuh oleh satu objek yang datang dari luar Sistem Suria (3). Objek itu kini dikenali sebagai Planet X ataupun Nibiru. Dalam kunjungannya pada kali ini, Nibiru dikhuatiri akan merempuh mana-mana planet termasuklah bumi.

Lihat orbit Nibiru.
-->
http://www.australia.to/story/andy_lloyd_nibiru_path.jpg

Saiz Nibiru (jangkaan)
-->
http://www.ahura.info/images/SolarSystem.GIF
Lama dahulu, Nibiru dipercayai pernah memusnahkan planet Tiamat, iaitu planet yang kini menjadi lingkaran asteroid antara Marikh dengan Musytari. Sesuatu yang agak menyentuh kerana bunyi perkataan ‘Tiamat’ dan ‘Kiamat’ hampir-hampir sama. Apakah peristiwa yang berlaku kepada Tiamat akan berlaku pula kepada bumi lalu disebut Kiamat/ Tiamat?

Dalam mitologi Babilon, Tiamat ialah seorang dewi. Tiamat melahirkan dewa-dewa tetapi kemudiannya dia memerangi mereka. Oleh itu Tiamat dibelah dua oleh Tuhan Marduk (Tuhan Ribut). Marduk pula dikenali sebagai Nibiru. (4)

Di sini kita dapat melihat kaitannya. Boleh jadi planet Nibiru pernah merempuh planet Tiamat (membelahnya) lalu menghasilkan lingkaran asteroid.

Apa pun, maklumat tentang Nibiru masih sangat samar. Pelbagai khabar angin disebarkan terutamanya tentang saiz dan kelajuannya.


Gambaran Nibiru memusnahkan Tiamat

(1) Kitab agama Buddha ialah Tripitaka (Tiga Keranjang) yang mengandungi 3 bahagian iaitu Vinaya Pitaka (mengandungi tata tertib para sami), Sutta Pitaka (mengandungi ucapan-ucapan Gautama Buddha) dan Abhidhamma Pitaka (mengandungi ajaran metafizik dan ilmu kejiwaan). Sutta Pitaka pula terdiri daripada 5 bahagian. Bahagian pertama ialah Dugha Nikaya. Dugha Nikaya pula terdiri daripada 34 Sutta.
(2) Perkataan “Nebula” berasal dari bahasa Latin yang bermaksud awan (ad-dukhaan). Nebula terbentuk daripada awan bergas dan debu-debu di angkasa lepas. Ada nebula yang sedang membentuk bintang dan ada juga yang merupakan sisa-sisa kemusnahan sesebuah bintang.
(3) Sistem Suria terdiri daripada matahari, Utarid, Zuhrah, Bumi, Marikh, Musytari, Zuhal, Uranus, Neptun, Pluto (sesetengah pihak tidak mengiktiraf Pluto sebagai sebuah planet), beberapa planet kerdil ataupun ‘dwarf planets’( Ceres, Haumea, Makemake dan Eris), lebih 160 bulan dan berbillion objek kecil lain.
(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Tiamat dan http://en.wikipedia.org/wiki/Hypothetical_astronomical_object_(non-scientific)#Planets_proposed_by_Zecharia_Sitchin

http://myalexanderwathern.blogspot.com/2008/12/ramalan-punca-punca-kiamat-kemusnahan_24.html

Gambar-gambar dan video-video berkenaan boleh didapati pada link-link yang disertakan.

Admin
Admin

Posts : 421
Join date : 07/12/2012

View user profile http://alamsyari.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kejadian Hari Kehancuran

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum